חסכתם הון עצמי ועכשיו אתם מתלבטים איפה הכי טוב להשקיע את הכסף? אתם לא לבד. בין אם אתם משקיעים מתחילים או ותיקים, תופתעו לגלות על אפיקי השקעה רבים שעדיין לא שמעתם עליהם או שמעולם לא העלתם על דעתכם שתוכלו להרשות לעצמכם להשקיע בהם. מאחר שאתם כבר מוכנים להשקיע, רצוי שתכירו אפיקי השקעה מומלצים שיכולים להיות רלוונטיים למטרות ההשקעה שלכם. הכנו עבורכם סקירה של אפיקי השקעה מרכזיים, היתרונות והחסרונות שלהם והתאמתם למטרות השקעה שונות. המטרה שלנו היא שתוכלו לאתר אפיקי השקעה בטוחים בעצמכם, כך שבתום הקריאה אתם תצאו עם תובנות מעשיות לבחירת אפיק השקעה מומלץ במיוחד עבורכם.
איך לבחור אפיקי השקעה בטוחים?
בעולם ההשקעות של ימינו יש לא מעט משקיעים שמתבלבלים וקושרים באופן ישיר בין השקעה סולידית להשקעה בטוחה אבל המציאות היא שזה לא בהכרח נכון. השקעה סולידית אמנם מציעה רמת סיכון נמוכה יותר מהשקעות תנודתיות, אבל גם אפיק השקעה סולידי מומלץ ככל שיהיה אמור להיות כפוף לכללים מנחים ומעל הכל למטרה הברורה שאותה אנחנו רוצים להשיג. כלל ברזל בהשקעות הוא שלכל אפיק השקעה יש את היתרונות והחסרונות שלו ולכן, הדרך לאתר אפיק השקעה בטוח מתחילה בהגדרה נכונה של מטרות ההשקעה ואנחנו מזמינים אתכם לקרוא יותר על הדרך הנכונה להגדיר את מטרות ההשקעה שלכם.
לכן, בחירת אפיק ההשקעה המתאים היא בהכרח החלטה אישית שתלויה במטרות שלכם, בטווח הזמן שלכם, ברמת הסיכון שאתם מוכנים לקחת ובידע שיש לכם הדרוש לצורך ניהול ההשקעה הזו. אין פתרון אחד שמתאים לכולם כשמדובר באפיקי השקעה מומלצים – יש את הפתרון שמתאים לך.
איזה אפיק השקעה מתאים למטרת ההשקעה שלנו?
קחו 3 דק' וחשבו על המטרות שלכם.
אתם תגלו שיש סיכוי סביר שאפיקי השקעה שחשבתם עליהם עד היום כרלוונטיים בכלל לא תואמים את מטרות ההשקעה שלכם. הכנו עבורכם רשימה של מטרות השקעה לדוגמה וציינו מהם אפיקי ההשקעה המתאימים ביותר עבור כל מטרה:
היתרונות והחסרונות של אפיקי השקעה לפי מטרה
כאשר מדברים על אפיקי השקעה מומלצים, ישנן מספר אפשרויות מרכזיות שכדאי לשקול. בואו נסקור את ההשקעות המתאימות ביותר לפי שלושת הפרמטרים החשובים ביותר בניהול השקעות – הון עצמי, יעד תשואה ופרק זמן רצוי בהשקעה.
השקעה סולידית לטווח של 3-10 שנים: השקעה בקרקע
כאשר בוחנים אפיקי השקעה מומלצים לטווח זמן בינוני עד ארוך, השקעה בקרקע מתבלטת כאחת האפשרויות המבטיחות ביותר. בגלל שקרקע היא משאב מוגבל ערכה רק עולה עם הזמן במדינה קטנה וצפופה כמו ישרא,ל שבה היצע הקרקעות הפרטיות מרוכז בעיקר במרכז הארץ (גדרה-חדרה, נוסף על חיפה והקריות). בבחינת אפיקי השקעה בטוחים, השקעה בקרקע נחשבת למושכת מאוד בעיקר עבור שני סוגי משקיעים: אלו שמחפשים לייצר נכס עבור הילדים ואלו שמעוניינים לייצר תשואות גבוהות בפרק זמן יחסית ארוך (עד עשור ולעיתים אף יותר) מתוך הכרה בכך שערך הקרקע יעלה עם התקדמות הסטטוס התכנוני שלו ובהתאם לחוות דעת שמאית (תקן 22) שחובה על מוכר הקרקע לספק לרוכש במעמד המכירה.
יתרונות בולטים של השקעה בקרקע
- פוטנציאל צמיחה גבוה: ערך הקרקע נוטה לעלות לאורך זמן גם ללא קשר לשינויים בסטטוס התכנוני אך, בעיקר כתוצאה מקידום הסטטוס התכנוני של הקרקע בועדה המקומית והמחוזית במטרה לאשרה לבנייה. לכן, יש מי שרואים בקרקע אפיק השקעה מומלץ ומשקיעים בה על מנת ליהנות מעליית ערך גבוהה ויש מי שבוחרים לרכוש קרקע להשקעה על מנת לחסוך בעלויות הקרקע בשלבים מוקדמים ולייצר לעצמם נכס סופי (דירה) בעלות נמוכה עד 50% משווי הנכס בשוק.
- יציבות: קרקע היא נכס מוחשי שאינו נתון לתנודות קיצוניות ובעליו רשום כבעל הנכס בטאבו הממשלתי.
- הגנה מפני אינפלציה: ערך הקרקע בד"כ עולה יחד עם האינפלציה ולא מושפע ממנה.
- גמישות: קרקע היא נכס מבוקש ונזיל – ניתן להחזיק בקרקע לטווח ארוך או למכור אותה כאשר ערכה עולה.
- עלות כניסה ברת השגה: השקעה בקרקע ניתן לבצע עם סכומי השקעה שונים וללא צורך במימון (כמו משכנתא).
- אפשרות לפטור ממיסוי: קרקע מציעה אפשרות לפטור ממס שבח בתנאים מסוימים.
- היעדר עלויות תחזוקה: להשקעה בקרקע אין עלויות תחזוקה כלל, בניגוד להשקעה בדירה.
חסרונות של השקעה בקרקע
- ניהול מקצועי: למי שמעוניין למקסם את פוטנציאל התשואה שלו מומלץ להיכנס להסכם שיתוף בניהול עו"ד מקצועי. מי שבוחר להשקיע בקרקע חייב לוודא שהוא נכנס להסכם שיתוף כזה מאחר והוא מסייעת בהשבחת ערך הקרקע, אך כמובן שהדבר כרוך בתשלום שכר טרחה לעו"ד המנהל את ההסכם.
- קלות מכירת הנכס: מכירה של קרקע ללא סיוע מתווך קשה יותר ממכירת דירה או משרד. לכן, אם אין לכם בעל מקצוע שמתחייב לסייע לכם במעמד מכירת הקרקע תצטרכו לקחת את העלויות הללו בחשבון.
פוטנציאל תשואה גבוה ברמת סיכון משתנה: השקעה בשוק ההון
השקעה בשוק ההון היא אפשרות נפוצה ונחשבת לאפיק השקעה מומלץ עבור משקיעים אוהבי סיכון שמוכנים להשקיע לטווחי זמן בינוניים-ארוכים. זה נכון שברוב המקרים השקעה במניות או באגרות חוב היא לא משהו שהמשקיע הסטנדרטי ינהל בעצמו ומשום כך, יש לקחת בחשבון גם הוצאה של דמי ניהול על ניהול תיק השקעות, אבל באופן כללי ניהול של תיק השקעות בבית השקעות מומחה יכולה להיות השקעה חכמה למי שמעוניינים בשמירה על אופציה לנזילות מיידית באופן יחסי או בגיוון תיק ההשקעות שלהם.
כ
יתרונות השקעה בשוק ההון
- נזילות גבוהה: ניתן למכור ולקנות ניירות ערך בקלות יחסית.
- פוטנציאל לתשואות גבוהות: בתקופות טובות, שוק ההון יכול להניב תשואות גבוהות.
- גיוון: ניתן לפזר את ההשקעה בין מגוון רחב של חברות וענפים.
עם זאת, השקעה בשוק ההון כרוכה בסיכונים משמעותיים:
- תנודתיות: ערך ההשקעות יכול לרדת באופן חד בהתאם לביצוע המניות ובייחוד בתקופות של משבר כלכלי, מה שהופך את ההשקעה בשוק ההון להשקעה תנודתית ובהכרח לא סולידית.
- צורך במעקב מתמיד: אם לא לוקחים איש מקצוע לניהול תיק ההשקעות, ההשקעה בשוק ההון דורשת ידע והתעדכנות שוטפת בשווקים.
- השפעות חיצוניות: אירועים גלובליים יכולים להשפיע באופן דרמטי על ערך ההשקעות.
השקעה יציבה עם פוטנציאל להכנסה שוטפת: השקעה בדירה
אין ספק בכלל שכאשר אנחנו מתלבטים לגבי אפיקי השקעה בטוחים, השקעה בדירה היא אפשרות פופולרית. צריך להודות, שוק הנדל"ן הוא השוק היציב ביותר שבטווח הרחוק יכול לאפשר לבעלי הנכסים בו להתקיים אך ורק מעצם החזקת הנכסים. השכרת דירה מבטיחה החזר השקעה חודשי באופן קבוע – משהו שאף אחד מאפיקי ההשקעה לא מבטיח, זאת לצד עליית הערך של הנכס שמן הסתם תתבטא גם ברווח במועד מכירת הנכס, אם וכאשר תחליטו למכור אותו. יחד עם זאת, חשוב לציין שבשוק הריביות הנוכחי במדינת ישראל, תשואה על דירות להשקעה במדינת ישראל משמעותה הפסד.
יתרונותיה הכוללים של השקעה בדירה
- הכנסה שוטפת: אפשרות להשכרה וקבלת הכנסה חודשית קבועה שהופכים אותה לאפיק השקעה מומלץ.
- עליית ערך לאורך זמן: נכסי נדל"ן נוטים לעלות בערכם לאורך השנים.
- מימון: אפשרות לקבל משכנתא ולהגדיל את היקף ההשקעה.
- יציבות: דירה הוא נכס מוחשי שאינו נתון לתנודות קיצוניות ובעליו רשום כבעל הנכס בטאבו הממשלתי.
אז נכון, השקעה בנדל"ן, בדגש על דירות למגורים, היא בהחלט אפיק השקעה סולידי, יציב ומניב. אבל להשקעה כזו יש גם חסרונות לא קטנים.
חסרונות מהותיים בהשקעה בדירה
- מחיר כניסה גבוה: קשה מאוד למצוא הזדמנות השקעה טובה בישראל מבלי להתחייב למשכנתא, אלא אם מדובר בדירות קטנות בפריפריה – נכס שלא נתפס כאטרקטיבי עבור המשקיע הישראלי הממוצע.
- צורך במשכנתא: על אף שמימון באופן כללי הוא יתרון, במידה ואתם מעוניינים להגדיל את ההון העצמי שלכם באמצעות ההשקעה, בשוק הריביות הנוכחי המשכנתא תעלה לכם יותר מהתשואה על הנכס ובואו נקווה שגם תצליחו לכסות את המשכנתא באמצעות השכירות.
- עלויות תחזוקה: על מנת להנות מהכנסה חודשית קבועה משכירות על דירה יש צורך בתחזוקה שוטפת של הנכס. במקרים מסוימים יש מי שגם בוחרים להעביר את הנכס לניהול של חברת מקצועית אמנם אז עלויות התחזוקה והניהול גבוהות עוד יותר.
- סיכון של אי תשלום שכירות, בין אם בשל הפרת חוזה או בשל קושי למציאת שוכר. ייתכן אף ששוכרים בנכס יבצעו נזקים, מה שידרוש תיקונים וטיפולים נוספים מעבר למתוכנן.
- נזילות נמוכה: קשה יותר למכור נכס נדל"ן בהשוואה למכירת מניות.
הזדמנויות השקעה לטווח ארוך לאמיצים ביותר: השקעה אלטרנטיבית
השקעה בנכס אלטרנטיבי היא איננה דבר טריוויאלי. ההגדרה המסורתית של נכס אלטרנטיבי מתייחס לכל מה שהוא איננו שוק ההון. אפילו נדל"ן נחשב במובן מסוים לאפיק השקעה אלטרנטיבי, מאחר והתפתחותו בניו יורק של סוף המאה ה-18 ותחילת המאה ה-19 היוותה עידן חדש עבור הכלכלה האמריקאית שבעיקרה התבססה על ניהול השקעות של וול סטריט בחלקאות במדינות הדרום, בדגש על תעשיית ייצור הכותנה (בקיצור, מתן קרדיט וחלוקת הלוואות). בעולם שכזה, ברור שגם חלוקת בתים לחללים קטנים והשכרתם כדירות נפרדות (מכאן המילה Apartment) תיחשב לאלטרנטיבה לכלכלה המסורתית. אבל כשמדברים על השקעה אלטרנטיבית כיום מדובר בעיקר על השקעות ספקולטיביות שלא ניתן באמת לייצר ודאות על יכולתן לספק תשואה והן ניחנות ברמת סיכון גבוה ביותר. אולי הכי גבוהה שאפשר.
נכסים אלטרנטיביים כוללים בעיקר אפיקי השקעה אלטרנטיביים בשוק ההון אבל ניתן למנות גם אפיקי השקעה תנודתיים נוספים כגון: מטבעות קריפטוגרפיים, נכסים דיגיטליים, פאנלים סולאריים, חביות וויסקי, קלפי אספנים, מרצ'נדייז ספורט, פריטי אמנות, תכשיטים ועוד.
מהם היתרונות של השקעה אלטרנטיבית
- פוטנציאל לתשואות גבוהות מאוד: נכסים דיגיטליים כגון מטבעות קרפיטו (ביטקוין למשל), הניבו תשואות עצומות למשקיעים. כך גם חביות וויסקי ופרטי אספנות, בייחוד בשוק האמריקאי.
- נגישות גלובלית: אפשרות להשקיע בשווקים בינלאומיים בקלות.
החסרונות המהותיים של השקעה בנכסים אלטרנטיביים
למרות כל מה שציינו עד עכשיו, צריך לקרוא לילד בשמו. השקעה אלטרנטיבית היא ספוקלטיבית במהותה וכרוכה בסיכונים משמעותיים:
- תנודתיות קיצונית: ערך הנכסים יכול לרדת באופן דרמטי בזמן קצר בשל אינפלציה או עונתיות.
- חוסר רגולציה: השוק עדיין אינו מפוקח באופן מלא, מה שמגביר את הסיכון.
- סיכוני אבטחה: סיכון לגניבה או אובדן של נכסים, לעומת דירה שלא ניתנת לגניבה.
- חוסר יכולת להעריך את שווי הנכס: אין לנכס אלטרנטיבי שווי מוגדר ופעמים רבות השווי שלו נגזר מהיבטים סנטימנטליים. לכן, השקעה בנכס אלטרנטיבי היא בסיכון גבוה מאוד לירידת ערך.
סיכום: בחירת אפיק ההשקעה הנכון עבורכם
מה למדנו עד כה:
1. אפיק השקעה בטוח הוא אפיק השקעה שתואם את מטרת ההשקעה. כלומר, שיש ודאות גבוהה לגבי הפוטנציאל שלו להביא אותנו ליעד ההשקעה הרצוי. עבור כל אחד מאיתנו יכול להיות יותר מאחד כזה.
2. לכל אפיק השקעה יתרונות וחסרונות ולכן, התחילו בלמפות את הפרמטרים החשובים ביותר לכם: משך הזמן הרצוי להשקעה, רמת הסיכון ויעד התשואה. אפיק השקעה מומלץ הוא כזה שתואם את כל הפרמטרים.
3. השקעה היא דבר שדורש סבלנות וזמן. אם אתם מוכנים להקדיש זמן תוכלו להנות מתשואות גבוהות במיוחד, בעיקר אם בחרתם בהשקעה בקרקע או במניות בשוק ההון.
4. לא משנה אילו אפיקי השקעה מומלצים נסקור, בכל המקרים נדרש לשלם מס על רווחי ההון שלנו.
5. לפני כל השקעה, חשוב לבצע מחקר מעמיק ולהתייעץ עם אנשי מקצוע. כפי שאמר רוברט קיוסאקי, "השקעות מוצלחות לא קורות במקרה. הן תוצאה של לימוד, הבנה והכנה". זכרו, ההשקעה הטובה ביותר היא השקעה בעצמכם ובהשכלה הפיננסית שלכם ומשום כך תמיד תתעדפו השקעה עם גורם מקצועי שיודע להעביר לכם את הידע ולא מתיימר להשאיר אתכם באפלה, כמו שמציעה למשל חברת דרך הקרקע המתמחה בהשקעות מותאמות אישית בקרקעות בייעוד למגורים במרכז הארץ. ככל שתלמדו יותר על אפיקי השקעה שונים, כך תוכלו לקבל החלטות מושכלות יותר ולבנות תיק השקעות שמתאים לצרכים ולמטרות שלכם.